Meer focus krijgen? Zo ga je ermee aan de slag (7 tips)!
Op je werk, binnen je eigen bedrijf of je studie, focus is wat je naar het volgende niveau brengt. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Hoe krijg je meer focus en hoe houd je dit langer vast in een wereld vol aandacht?
Onze coachees merken dat ze langdurig gefocust werken meer dan eens lastig vinden. Iemand met meer focus en concentratie behaalt doelen sneller, weet taken sneller af te ronden en ervaart daardoor meer voldoening. Dat wil jij ook. In dit artikel vind je zeven tips voor meer focus tijdens je werkzaamheden of het studeren.
Het is tijd om stappen te maken. Laten we beginnen.
Tip 1: Neem geregeld pauzes (werk met focusblokken)
De grootste valkuil voor veel professionals: geen pauzes nemen. Constant een beroep doen op je concentratie en creativiteit is onmogelijk. Het is verstandiger om met zogenaamde focusblokken te werken waarin je in een diepe concentratie aan één grote of twee tot drie kleinere taken werkt. Die focusblokken duren twee tot drie uur, daarna is de spreekwoordelijke koek op en is het tijd voor een pauze.
Die pauze breng je niet achter je computer door. Ga er een kwartier tot half uur op uit en loop bijvoorbeeld een rondje in de buitenlucht. Of doe iets anders wat totaal niet met je werk of schoolwerk te maken heeft. Het is de bedoeling dat je andere prikkels krijgt, zodat je brein zichzelf even op kan laden.
Daarna ga je je tweede focusblok in en kun je met meer focus werken. Wist je dat sommige professionals met focusblokken in één uur meer gedaan krijgen dan de gemiddelde medewerker in drie uur op kantoor?
Om meer focus te krijgen binnen je focusblokken is het belangrijk dat je deze voor jezelf afbakent. Schrijf voor jezelf op waar je in het blok aan werkt en houd jezelf eraan.
Tip 2: Stop met multitasken
Dit sluit mooi aan op tip 1: aan meerdere dingen tegelijkertijd werken is funest voor je focus. Als je probeert te multitasken, ben je er niet volledig bij. Het is niet goed voor je focus en de kwaliteit van je werk lijdt eronder.
Wanneer je constant moet schakelen tussen verschillende taken, werk je er maar half aan. Schrijf voor jezelf op aan welke taken je deze ochtend of dag werkt en wijk daar niet vanaf. Door deze werkwijze krijg je meer focus en kun je bepaalde taken ook echt van je takenlijst strepen.
Tip 3: Implementeer ‘thinking time’
Krijg je maar geen focus? Is er iets wat je de hele tijd bezighoudt? Dat hebben we allemaal wel eens. Vervelend en er lijkt niets aan te doen. Toch wel. Thinking time is het antwoord.
Thinking time is een ritueel dat bekend werd gemaakt door Keith Cunningham. Tijdens het ritueel neem je de tijd om bewust na te denken over één grote vraag die je bezighoudt. Omdat we tegenwoordig alsmaar bezig zijn en altijd ‘aan’ staan, nemen we nooit de tijd om dieper na te denken over bepaalde problemen of vraagstukken.
Op de achtergrond sudderen die door en verwatert onze focus. Dat wil je niet. Merk je dat je hoofd even niet naar werken staat? Plan dan een half uurtje thinking time in, zonder jezelf af, schakel alle mogelijke afleiding uit en ga eens lekker nadenken. Het zal je verbazen hoe snel je met een oplossing komt waardoor je met meer focus door kunt met andere taken!
Tip 4: Schrijven helpt!
Wie schrijft die blijft. Ooit van gehoord? Normaal van toepassing in collegezalen, maar ook voor mensen die meer focus willen krijgen helpt het om van je af te schrijven. Tijdens het schrijven daalt je stressniveau en je kunt je daarna beter concentreren. Wanneer je iets opschrijft, verdwijnt het uit je werkgeheugen. Dat betekent dat je gedachten ‘letterlijk’ op papier kunt zetten.
Tip 5: Leg je telefoon weg
Als er iets is wat onze focus niet veel goeds doet, is het wel onze telefoon. Zo ontwikkelt dat je continu wordt blootgesteld aan dopamine shots. Ons lichaam is geconditioneerd. Bij het horen van een geluidje pakken we de telefoon er automatisch bij en zijn we uit onze concentratie.
Werk daarom in focusblokken en leg je telefoon gedurende die tijd buiten je werkruimte. Elimineer alle afleiding en jij krijgt er meer focus voor terug. Geef bij klanten of collega’s aan wanneer je in focusblokken werkt om ruis te voorkomen.
Is het onmogelijk om je telefoon weg te leggen? Moeten klanten je bijvoorbeeld altijd kunnen bereiken? Schakel dan meldingen van sociale media en apps als WhatsApp uit om niet afgeleid te worden.
Tip 6: Optimaliseer je slaap
Het laatste ingrediënt voor een optimale focus en meer focus: goede nachtrust. Daarmee is de cirkel rond. Het is belangrijk dat je dagelijks minimaal zeven tot acht uur slaapt, meer is niet nodig. Iemand die niet genoeg slaapt, ongezond eet en geen rust neemt, is nog geen 30% van wat diegene had kunnen zijn.
Wie wil presteren op topniveau, zal zich zo moeten gedragen. Daarom is het optimaliseren van je slaap een must. Stel voor jezelf ‘slaaptijden’ in (bijvoorbeeld van 22.00 uur tot 06.00 uur) en ga zonder telefoon naar bed. Lees nog een boek voor het slapengaan en je zult merken dat je dieper en vooral eenvoudiger slaapt.
Tip van YIM: lees geen ondernemersboeken of boeken die betrekking hebben op persoonlijke groei. Dat lijkt aantrekkelijk, is het niet. Daar ga je namelijk van ‘aan’ staan. Je doet nieuwe ideeën op en je brein wordt geactiveerd. Juist wat je niet wilt. Lees fictie of verhalen die niets met je werk of persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.
Tip 7: Gebruik de Weekplanner van Inline Leadership
Overzicht leidt tot focus. Weten waar je aan toe bent en wat er iedere week op de planning staat, zorgt ervoor dat jij je week goed verdeelt. Dat is de basis voor meer focus.
Met de weekplanner van Inline Leadership (ontwikkeld door YIM):
- Ervaar je meer focus en zet je consistent stappen richting jouw maanddoel
- Ontwikkel je een perfecte balans tussen werk en privé
- Houd je jezelf accountable
- Krijg je inzicht in wat werkt voor jou
- Train je jouw high performance mindset
Een kleine investering die je met één dag gefocust werken al terugverdient. Onze planner zorgt ervoor dat jij week in week uit gefocust werkt en meer voor elkaar krijgt.
Recent Comments