Mindset veranderen met deze 6 tips.

Dat je met een krachtige mindset verder komt in het leven is een understatement. Alles valt of staat met de juiste mindset. Maar het veranderen van je mindset, iets waar jij tegenaan loopt, is makkelijker gezegd dan gedaan. Het veranderen (lees: verbeteren) van je mindset zorgt ervoor dat je in je persoonlijke én zakelijke leven meer succes ervaart.

In deze blog geven wij je de benodigde handvaten. Alle benodigdheden op één plek. Speciaal gericht op jongvolwassenen. Ga met de tips aan de slag en groei in persoonlijk leiderschap.

mindset verbeteren - YIM in Business

 

 

Waarom je mindset veranderen?

Aan iedere positieve verandering in je leven gaat een goede mindset vooraf. Ontmoet je iemand op een netwerkborrel waarmee je gaat samenwerken? Dan heeft je mindset ervoor gezorgd dat je daar aanwezig was. De gelukkigste en meest succesvolle mensen staan bekend om hun sterke mindset. Ze waren door niemand tegen te houden op hun weg naar succes.

Een andere benaming die de afgelopen jaren vooral bekendheid verwierf is de growth mindset. Mensen met een growth mindset gaan ervan uit dat je intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden kunt ontwikkelen door veel herhaling. Niet is onmogelijk, zolang je maar bereid bent er voldoende uren in te steken. Iedere tegenslag wimpel je met een goede mindset af, je laat je door niemand tegenhouden onderweg naar succes.

Laten we duidelijk maken dat ‘succes’ voor iedereen anders is. De een koppelt de term ‘succesvol’ aan vermogen, een ander heeft andere soort doelen. Wat je definitie van succes ook is, met een goede mindset bereik je het sneller.

 

Wat gebeurt er als je niets met je mindset doet?

Een sterke mindset staat aan de wieg van een vrij en succesvol leven. En toch kan jij twijfelen. Moet je je mindset wel willen veranderen? Je hebt toch betere dingen te doen? Misschien gaat het nu prima, vroeg of laat krijgen we allemaal met tegenslagen te maken. Een gebeurtenis op je werk, een deal waar je plotseling geen akkoord op krijgt of een tegenslag in je persoonlijke leven. Iemand die nooit iets aan zijn of haar mindset heeft gedaan, zal daar last van hebben.

En juist daarom wil jij, nu het allemaal goed gaat, al beginnen met het veranderen van je mindset. Jij bent straks opgewassen tegen allerlei tegenslagen en verkort je weg naar succes.

 

Wat is een fixed mindset?

Zoals je hebt gelezen, hebben sommigen een growth mindset. Een overtuiging dat alles aan te leren is, zolang je jezelf maar inzet. Er zijn ook mensen met een fixed mindset. Dat is het tegenovergestelde: je gelooft dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en dat daar geen verandering in te brengen is. Met zo’n mindset geef je sneller op en je interpreteert feedback van anderen vaak als kritiek.

Mindset veranderen - YIM in business

Met een goede mindset ervaar je rust op de momenten waarop dat nodig is.

 

6 tips om je mindset te veranderen

Tijd om aan de slag te gaan. Nu je weet hoe belangrijk het veranderen van je mindset is voor zakelijk en persoonlijk succes, sta je natuurlijk te trappelen om te beginnen. Hieronder 6 tips om je mindset positief te veranderen.

Tip 1: Zet doelen om in gewoonten

Veel professionals leven op basis van andermans verwachtingen of de keuzes die ze op jonge leeftijd hebben gemaakt. Je hebt een flink aantal jaren geleden voor een studierichting gekozen en bent daar nooit meer van afgeweken. Hetzelfde geldt voor verwachtingen; mensen passen zich continue aan aan de wensen van anderen.

Wanneer je weet waar je hart écht ligt, bijvoorbeeld bij het ondernemen terwijl je nu nog in loondienst werkt, gedraag je dan alsof je de mindset van een ondernemer al hebt. Ga na welke mindset succesvolle ondernemers aannemen en etaleer dit.

Daardoor zet je doelen om in gewoonten. Je gedrag past zich aan, je gaat anders over bepaalde zaken nadenken en begint je te gedragen als een echte ondernemer. Jij bent klaar voor succes.

 

Tip 2: Mediteren voor innerlijke rust

De wereld om ons heen blijft maar doordenderen. Alles bijhouden op sociale mediakanalen, de wilde verhalen van vrienden en op stap. Daarnaast proberen we als jonge ondernemers een bedrijf op te zetten of carrière te maken in loondienst. Door de aanwezigheid van onze mobiele telefoons staan we de gehele dag ‘aan’.

Je mindset veranderen begint met het hervinden van innerlijke rust. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar je maakt je brein er daadwerkelijk sterker mee. Je leert negatieve gedachten uitschakelen en je focus verbeteren. Dit draagt weer bij aan je succes.

Zomaar beginnen met een half uur meditatie is misschien wat te voorbarig. Start klein. Volg bijvoorbeeld een week lang dagelijks een geleide meditatie van vijf minuten. Mediteren is vooral veel herhaling. Het is belangrijk dat je jezelf focust op je ademhaling en meditatie, niet op de omgevingsgeluiden.

 

Tip 3: Visualiseer je dromen

Door je brein bloot te stellen aan bepaalde input, train je het als het ware om in die ‘richting’ te denken. Daardoor past je gedrag en manier van werken zichzelf direct aan. Je bent ook minder vatbaar voor (kleine) tegenslagen, jij hebt het grotere doel namelijk in je hoofd. Daarom is het verstandig om dagelijks de tijd voor jezelf te nemen en dromen te visualiseren. Stel jezelf gewoon voor dat je al op de plek bent waar je graag wilt zijn.

Hoe ziet je dag er dan uit? Met welke mensen spreek je op een dag? En welke tegenslagen overwin je? Sluit je ogen en probeer te visualiseren. Deze oefening is perfect uit te voeren in combinatie met je meditatie.

 

Tip 4: Affirmaties

We geloven wat we horen, zeggen en denken. Vanuit de psychologie is het bewezen dat we niet of minder vatbaar zijn voor slechte gedachten wanneer we onszelf positief toespreken. Van jongs af aan zijn we al bezig met affirmaties: ook jij praat regelmatig tegen jezelf of zegt dingen in je gedachten.

Helaas zijn dat meestal negatieve gedachten. Je mindset veranderen begint met het uitspreken van positieve gedachten. Even opnoemen waar je dankbaar voor bent aan het begin van de dag zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder prikkelbaar bent. Je bent opgewassen tegen allerlei tegenslagen. Je mindset is op de korte (en lange) termijn positief veranderd.

Bij YIM vinden we dit een van de mooiste manieren om je mindset positief te veranderen. Het is zo eenvoudig en vergt geen oefening. Voorbeelden van affirmaties:

“Ik ben krachtig.”
“Ik ben een goede leider.”
“Ik ben tevreden.”
“Ik durf.”
“Ik hou van het leven.”

En ga zo nog maar even door. Pak meerdere momenten op de dag waarop je jezelf even positief toespreekt en je zult merken dat je mindset ook positief verandert.

 

Tip 5: Verander de consumptie van media

Je wordt beïnvloed door dat waar je mee omgaat en wat je consumeert. Consumeer jij de hele dag door negatieve media? Dan is de kans groot dat je zelf ook niet al te positief in het leven staat. En toch leeft een groot deel van ons zo. Het nieuws, drama op televisie of platformen als YouTube hebben een geweldige aantrekkingskracht. We vinden dat maar wat interessant.

Probeer daarom je mediaconsumptie aan te passen. Elk moment dat je iets leest, hoort of bekijkt, maakt indruk op je. Dan kunnen die momenten maar beter positief zijn. Zoek video’s op die je mindset versterken. Denk aan interviews met mensen die je ambieert, boeken over personen die verder zijn dan jij of andere media waardoor jij positiever denkt over de mogelijkheden die je hebt. Alles is mogelijk, je mindset veranderen is daar het begin van.

Kies voor positieve media en literatuur die bijdraagt aan een sterke mindset. Jezelf verdiepen in mindset is na het lezen van deze blog niet meer nodig, maar onderzoek wel wat je kunt doen om te komen waar je wilt staan.

 

Tip 6: Investeer in persoonlijke groei en leiderschap

Persoonlijke groei en innerlijke weerstand gaan hand in hand. Daar komt de welbekende term ‘groeipijn’ ook vandaan. Daar waar we groeien, ontstaat wrijving waardoor we aan onszelf gaan twijfelen.

Is normaal. Hebben we allemaal last van. De mensen om ons heen spelen op dat soort momenten een cruciale rol. Familie en vrienden willen het beste voor je en adviseren je terug te gaan naar ‘het normale’. Terwijl jij zo je best hebt gedaan om tot dit punt te komen.

Het negatieve stemmetje in je hoofd gaat er sowieso komen. Dus heb jij mensen om je heen nodig waar je op kunt bouwen. Een belangrijke stap in het veranderen van je mindset is het omarmen van veranderingen en investeren in persoonlijke groei. Werk met coaches en je hebt op ieder moment van de dag iemand om mee te sparren. Iemand die je helpt nóg sneller te groeien, zodat jij nóg sneller dat succes behaalt waar je al jaren van droomt.

Bij YIM hebben we de afgelopen jaren tientallen (jonge) professionals mogen helpen met het veranderen van hun mindset. Stuk voor stuk hebben ze hun doelen behaald, zijn er voorbijgestreefd en staan zo veel beter in het leven.

Voor jou is dit ook mogelijk. Plan een gratis en vrijblijvend intakegesprek in met een van onze coaches, dan gaan we in gesprek over jouw mogelijkheden. Onze gesprekken zijn gratis, je hebt niets te verliezen. Behalve een nog sterkere mindset en shortcut naar succes.